Bilder på 3- & 4-åriga dressyrhingstarna

Satt igår och tittade på när unghingstarna löshoppades, var intressant att ha sett en del av dom under sadel dagen innan, vissa visade upp mer förtjänster igår, andra mindre. Bla Don de Jeu växte i mina ögon, såg att han hade kapacitet redan i söndags, men när han kom in för andra gången lite mer avslappnad så kom än mer kvalité fram.



Hoppa var dock inte hans grej, Han fällde första låga inledningshindret nästan varje gång



Ivory var intressant att se utan sadel och sin långa ryttare. Konstatera att egentligen ser han inte så pjåkig ut (fulare hingstar finns), och att när han leddes så såg han inte särskilt lågställd ut. Men så fort han släpptes och började springa så föll hans frontparti likt en sten i vatten...
Söt som socker är han ändock, denna ponny i storformat.


Zaladin visade sig vara vara ngt mindre rörlig under ryttare - stor ung pojk som ännu behöver stöttning av piloten för att visa upp alla sina kvalitéer. Inget fel i det anser jag, tvärtom. Flott modell och uppförsbacke.


Dunhill var mest bufflig, dragig i sitt uppförande på marken. Fin modell, ngt mer massa, inte alls fel att få in som komplement till våra allt mer pinnsmala hingstar som de långa ryttarna når en bra bit under magen på ;).


Dancett tillhör den skaran som är vanligast på årets bruksprov - flott, kortlinjerad, hög och högställd med långa ben och ändå visst djup i bålen. Måste säga att det är flera st som är mkt lika varandra i modellen! Vackert huvud!



Sankt Erik II hade jag vissa fördomar om utifrån stammen - överkänsliga Jazz-blodet i kombination med hårt temp från både Weltmeyer och Amiral. Samt en viss exteriör med både Johnson och Weltmeyer. Exteriören var som jag föreställt mig, men den här grabben var så försynt när han kom in, kröp ihop, blev väldigt låg och smööög sig in i ringen. Man kunde inte annat än charmas. Såg ut till att ha bekymrade, mjuka ögon, den varianten som bara vill o vill göra rätt och glädja.
Rörelsemässigt hade han mkt knä fram i traven och vinklade upp bakbenen ordentligt - men inte in under sig. Det i kombination med sin långlinjerade kropp resulterade i en än längre häst. Galoppen var svårbedömd då han helst travade och sen gick in i en spänd galopp. Dessutom en märklig skritt, var knackig i sin mekanik i bakbenen, blev liksom aldrig ngt flyt.



Zgander tillhör också exteriörligan av högställd, flott och kortlinjerad! Mkt rörlig.



Singleton VH var en trevlig hingst av en anings äldre modell jämfört med "exteriörligan". Mjuka rörelser, samarbetsvillig. Ingen "klassisk" Hotline (av det jag sett, positivt i mina ögon). Han var bättre än jag förväntat mig.


Och så Sandbaek´s Lacapo, den viktigaste av 3-åringarna för vår del men som jag höll på att missa då jag inte hade stammen på pappret o glömt att han var e.Temptation, namnet fick mig tro att han var hopphäst. Frågade en läktargranne som påstod att "nästa häst är en hopphäst", så jag plockade ihop grejerna o började gå. Såg då på projektorn vem det var o slängde upp kameran fort som tusan. Tyvärr missade jag medans han sprang fri före hoppningen, men han tillhörde också "exteriörligan" utan tvekan!





Sist men inte minst måste jag berömma det proffsiga upplägget och hur skickligt folket i ringen skötte arrangemanget!

Bruksprovet har inletts!

Satt och tittade på 4- & 5-åringarna Gångarter igår och kan rapportera lite om dom:
Inleder med en hopphingst - Diamantino VDL
Såg bara lite på slutet när han gick när jag kom in i ridhuset - vilken läcker galopp säger jag bara! Såg snygg ut under sadeln och mkt ridbar under den lilla stunden. Bra energi, kom inte riktigt fram med nosen dock.

Sen säger jag bara Floricello - WOW!! Vilken utveckling sen förra året! Han var mkt fin redan då, dock väldigt valpig i kroppen. Nu har han vuxit i sig, tryck, snygg modell i uppförsbacke, läckra rörelser både fram o bak, mkt energi framåt samtidigt som han var avslappnad o fullt fokus på ryttaren.
Stor kandidat till min Fackellilja helt klart.
Tyvärr fotade jag inte honom - ångrar mkt! Men var så fascinerad.

Inte så imponerad av Don de Jeu. Inte så snygg exteriör, men mjuk i kroppen när han väl började slappna av och har nog mer rörelser i kroppen än vad som visades idag. Han har framtida potential. Påminde om At van Essens GP-häst Premier i modellen. Vackert huvud.


Ivory, ett halvblod av grövre typ, byggd i nerförsbacke, korta framben - långa bakben, nosen i bringan och såg ut som en snäll valack. Detta till trots så var han rörlig med knä och bakben under sig. Tyvärr backades han upp en hel del, men när han väl fick trava på så visade han på god takt o gung i kroppen.


4Given - det var bara pinsamt att sitta på läktaren o se, undrar vad i allsidar de holländska domarna tänkte om den svenska standarden på både hingstar och ryttare...?!

Zaladin MI - en stor hingst på 176cm, högställd o långbent med höga knän och fina bakben, bra tryck framåt och arbetsvilja.




Blev rätt överraskad när Dunhill kom in - har sett youtube-klipp på honom och det var inte samma stora gångarter. Galoppen var hans styrka. Sprang i travökningarna.



Likaså var Luxus CML en överraskning. Han är lika snygg som förra året - men han var alldeles tassig i sina frambensrörelser som han inte var förra året. Spontan funderades det hos mina läktargrannar om han hade kotledsinflammation, för det var andra rörelser än sist.



Roussegnieur var en trevlig hingst , såg ngt överbyggd ut, med speciell rörelsemekanik som växte under tidens gång. Pysslade med munnen en del under ridningen.


Hann inte se mer av Faustino än när han kom in i trav - mkt gest med frambenen och tryck framåt, stor arbetsvilja, kunnat önska mer bakben men han går i god uppförsbacke.

Åker nu och tittar på 3-åringarnas löshoppning då jag missar ridningen imorgon pga praktiken.
Ska bli intressant o se! Även som dressyrfantast :)

Kul med nya bilder

Alltid roligt när man får ngn att ta lite nya bilder på en - häromdagen så fick jag mamma att fota på träningen som ni fick se tidigare i veckan, och igår kom pappa in om i stallet och tog en bild på mig och Forsythia med min kamera, mkt nöjd!

Det är alltid lika "fascinerande" att ut o köra, oavsett vardag eller helg. Att köra 80 på en 80-väg som en laglydiga förare är oftast inte uppskattade, ses nog som ngt utan ett fartblock. Blivit omkörd av x antal bilar i vilket fall som - som vanligt! Fast vi som håller hastigheten ses ju aldrig visserligen, vi hinner ju inte ikapp varandra ;).

Idag drar Bruksprovet 2012 igång! Imorgon ska jag och mamma dit för att titta på 4-5åringarna. Håller tummarna för att där kommer minst en ny framtida stjärna! Sen blir det måndag eftermiddag (efter praktiken), ska kika på 3-åringarnas löshoppning då jag missar ridningen på tisdagen (pga praktik...). Onsdagen missar jag tyvärr med, men torsdagen är avsatt för heldag på Flyinge. Ev kan jag komma gå o se hingstklasserna på lördag, låter minst sagt intressant. Hoppas träffa på många där! Stina (sodressage.blogg.se) kommer förhoppningvis ner och gör mig o mamma sällskap på torsdag!
Ses vi där?
Ha en härlig helg!


Vilket väder!

Efter en dag på föreläsning på BUP som slutade vid 15 så satte man sig på balkongen och solade med plugg tills solen gick ner. Blivit matlagning, lånat böcker o lite studier utöver det.

Hingstfunderingarna rullar vidare. Som jag skrev igår så har vi några kandidater till både Frida och Lilja.
Till Lilja ligger Dalwhinnie bäst till - mkt bra stam, presterat utmärkt, snygg modell, och goda gångarter. Ser dock fram emot Bruksprovet som närmar sig, bla Ifverssons 4-årige Dunhill e.Oscar ser mkt lovande ut.

Frida har ett desto större utbud. Till henne funderas det bla runt:
De Niro/De Noir - Elithingstar med stark förärvning och med det mycket eftertraktade Donnerhall-blodet i sina ådror.
L'Espoir (e.Lord Loxley - Warkant). En mkt rörlig hingst och Warkant har visat sig finnas som morfar till flera mycket framgångrika dressyrhästar.
Temptation - Avkommorna uppmärksammas för sina snygga typer och stora gångarter.
Är även sugen på Quattro B då jag är otroligt förtjust i de avkommor jag sett - väl ihopsatta modeller, aktiva luftiga gångarter med mkt knä, stort tryck framåt med mkt arbetsvilja och lätt för samling. Dock risk att det blir för mkt massa i kombination med Frida tror mamma.
En del kvar att tänka på! Ser fram emot att titta på alla hingstarna till helgen/nästa vecka :).

Sen ser kanske inte plånboken ut till att räcka till att betäcka Zvalan (Rolökke Swallow RNF 110 - Merrie Master RNF). Annars hade drömmen varit att betäcka med Vermont!

Äntligen träning! Och hingstfunderingar...

Efter att tränaren varit sjuk en längre tid så var det äntligen dags att få träna igen! Även om stackaren fick kämpa en del med sin kraxande röst :). Fokuserade på travslutor, galoppiruetter och serier i varje. Har några mindre trappsteg kvar att jobba på i travslutorna, men de är rätt bra i dagsläget - de ska dock bli grymt bra är planen! Piruetterna kändes fina och avslappnade, centrerade. Och vi jobbade på serierna i varje, det blev bättre o bättre, vi hittade rytmen och jobbade på att utveckla fintrimmet. Fick beröm för att passagen har utvecklats och är än mer spänstig och stark nu.
Trampet är inte lika inspirerande i ridhus som på fältet, men nu är det så blött på fälten att vi inte kan rida där... Får se hur vi går vidare med det. Erkänner mig en anings otålig, vill lära mig och känna att vi inte fastnar eller backar i utvecklingen.

Serien i varje satte vi bra imorse! Jag smet upp tidigt och körde själv till ridhuset med Forsythia då mamma jobbat natten. Hann rida hela passet innan några hinder sattes upp - underbart! Red på hackamoret idag, var lika fin på det som på bettet igår, skönt att kunna variera sig. Tränade igenom sakerna igen som vi gick igenom dagen innan, kändes mkt bra. Imorgon, torsdag, ska hon få vila innan det blir träning fred-söndag.

Patrik Kittel intervjuades av Sportspegeln och inslaget visade i måndags - himla kul att sporten äntligen börjar framhävas inom media! På tiden. Se klippen på svtplay.se! Även kort inklipp när han visar piaff o passage, mkt intressant.
Roligt att höra att Sverige är 1 av 3 länder i världen (?) som lyckats kvala in både ett lag i dressyr, hoppning och fälttävlan!! Mäktigt gjort av ett så litet land.

Sitter och funderar på hingstval till Lilja och Frida (vilket man har gjort till och från ända sedan de betäcktes förra året!). Spännande samtidigt som det är klurigt. En tabbe med Lilja när hon skulle betäckas som 3-åring är en trolig orsak till att hon har litegranna svårare för att bli dräktig och gör att vi får försöka begränsa hingstvalet till en som är stationerad i Sverige. Blir plötsligt inte så många kvar av intresse. Fundering ligger bla på Ampére, som dock är svinigt dyr iår - trots lågkonjukturen. Dålig stil av hingsthållarna kan jag tycka. Tankarna går även till Dalwhinnie och Floricello, har lite överväganden att göra där dock. Blivit tipsad om Rausing till följd av hans rörelser och hans fantastiska far Rock Forever. Ser mkt fram emot bruks, särskilt Dunhill e.Oscar ser mkt lockande ut!
Frida har desto större utbud att florera bland! Mkt tacksamt.







Och en till!

Även idag var Forsythia så där härligt duktig!
På tisdag blir det äntligen dags att rida för tränare igen, inte blivit så på många veckor pga det har varit för kallt för tränaren att sitta i ruggigt ridhus. Planen är att fokusera på travslutor och galoppiruetter för att komma över den sista lilla tröskeln innan de sitter riktigt bra. Passagen kändes såå underbar <3!

En vän beskrev för ett par år sedan riding som ryttarens egen drog - för att då när det klickar till i träningen av utveckling och samstämmighet, så ger det en mkt välbehaglig glad känsla i kroppen (belöning i sig). Denna känsla blir som en kick som man vill uppleva igen och igen. Beroende! ;) Själv brukar jag skoja om att jag får abstinens efter ridningen om jag inte har fått rida på ett par dagar ^^.

Passade idag på att fota både stona och åringarna, alla växer på alla dess håll! Magomfång respektive på höjden ^^. 1 månad och en vecka kvar ungefär tills Frida är beräknad! Lilja är först i maj. Åringarna är drygt 10 månader gamla.







En sån där härlig dag

Det finns alltid något positivt med alla dagar, men vissa är lite (eller mkt) extra. Igår var jag så otroligt nöjd med Forsythia! Särskilt med passagen som man märker att hon har blivit starkare i, fick en lätt euforisk känsla när man kunde sitta med allt mindre hjälper och alla 600kg muskler under en dansar i den mäktiga, styrkekrävande rörelsen.
Satte igår även galoppsaxen med 4 slutor. Jobbas på att inte få rumpan före, men hon är med och vill, hon vet vad hon ska göra och att hon är bra på det ;). Galoppiruetterna var lite spända i inledningen, men sen slappnade hon av och gjorde ritkigt fina centrerade pirutter främst till vänster - f.d. svåra varvet. Höger piruetter blev en anings större, jobbade mer på att få dom en anings kvickare. För att få dom kvickare ser jag till att ha god galoppkvalité innan jag går in i piruetten, och att i piruetten trycka med först inre o sedan yttre skänkeln i takt med sprången. Är hon redan aktiv nog så hållar jag bara skänklarna lätt om i piruetthjälpen, inga extra signaler.
Grundtanken med det är Kyra Kyrklunds teori om sparkcykeln - du skjuter bara på när det behövs, inte sparka ifrån hela tiden. Detta skapar en känsligare häst och när du inte trycker blir automatiskt ett beröm till hästen att denna gjorde rätt.
Ska i eftermiddag rida igen, ser så fram emot det! En dunderförkylning stoppar en inte ;) (även om man är en anings dissi haha). Det blir toppen ändå!

En läsarfråga och en begäran

Stina bad om att få se bilder på det nya rundsydda tränset från Hööks. Fick inte tid att fota med systemkameran som jag planerat, utan blev med mobilen i farten. Kvalitén blev därefter...




Läsarfrågan var:
Vad tycker du är fördelarna med hanging cheek-bettet jämfört med ett vanlig konventionellt bett?

Skulle vilja börja med att säga att jag föredrar traditionella bett, har alltid dom som utgångspunkt när man ska prova ut vad som passar var individ. I detta fall märkte vi att Forsythia blev mer avslappnad och kom igenom överlinjen än bättre på detta Hanging cheek-bett från Sprengers. Varför kan jag tyvärr inte förklara då jag ännu inte kunnat klura ut hur effektskillnaden egentligen ter sig mellan dessa bett, även om de har tydliga skillnader i utformningen. Men hur det påverkar hästens upplevelse av bettet är något jag grunnar på rätt så mycket ännu, av ren nyfikenhet.

Hackamoore har heller aldrig varit något bett/bettlöst som jag känt ngt intresse av att använda mig av tidigare, men till följd av munsåret som syddes och läketiden därefter har gett mig gott om tid att omvärdera det. Har kunnat träna vidare mot vårat mål, Grand Prix, trots hacket. Eller tack vare får man säga, annars hade det ju inte fått tid att läka :). Öppnor, snäva vägar o svängar har inte varit några problem, bara slutorna som varit en anings svårare, men ändå utvecklats i rätt riktning.

Ponnyerna igenom livet, del 2

Då rullar vi vidare genom åren!

Vi backar lite i tiden igen. När jag kom att provrida Sprite hos Ingela Åhsberg som äger Ängsgårdens Stuteri i november 2001 så kom jag senare att börja rida flera ponnyer där. Jag tänker inte ens försöka räkna upp alla...
Men ett par av dom som kan nämnas är Stendyssens Diablo RWM 61, Teachstep ("Guling" e.Vernons Veuve Clicquot) och Ängsgårdens Higgins.





Men en som jag började rida regelbundet över lång tid 2002 var Vernons Veuve Clicqout aka "Champers" (folk på tävlingar kallade honom ibland för "Clicken")


2005 kom även bla Absolut Curant till stallet på tillridning, en New Forestvalack med samma pappa som Sprite (alltså Rolökke Swallow). En mkt ambitiös pojk med mkt stora travökningar, ngt som vi hittade på hemmaträningen genom skänkelvikning - kort ökning rakt fram mot kortsidan, gång på gång. En övning som lämpar sig bra för att jobba fram travökning. (Travökning var förövrigt även en av Sprites styrkor. Deras fader hade visserligen också fått 10poäng på sina travökningar...)
"Curres" bästa resultat satte vi i Dagstorp 2006 med en nationell 5e placering på strax över 67%. Senare samma sommar återgick han till sina ägare :).


Jag har kunnat konstatera att av de hästar jag ridit har många haft antingen Rolökke Swallow RNF 110 (ponnyer) eller Master 850 (ponnyer och storhästar) i stammen.

En till "Swalle"-avkomma är den godkända hingsten Ängsgårdens Izzy RNF 174. Med honom vann vi UngponnyChampionatet för 5-åriga dressyrD-ponnyer 2005 i Halmstad. Har tagit vinster o placeringar över 70% bland både ponnyer och senare bland storhästarna när jag blev överårig.


2005 köpte vi in lilla Victovie, en nätt tysk D-ponnyvalack e.Visconti som då bara kunde de lättaste grunderna. En otroligt kär ponny med mkt potential o arbetsvilja. Utbildades till FEI på ett år. Vann Lilla PonnyDerbyt 2006. Vi satte mitt personliga rekord på 79,2% i LB.



SM 2006 var jag kvalad med både Frida (Forsythias mamma), Vernons Veuve Clicqout RNF 149 ("Champers"), Diannie, April Charm och Absolut Curant. Då April kom till oss med SM som mål så var hon självklar, sen hade jag ridit Champers i så många år (2002) att det hade kännts fel att inte ta med honom - även om Diannie hade potential för att ta medalj. Frida skulle också med var tanken till Junior-SM, men tyvärr blev det inte så.
Champers vann B-finalen och April blev 10:a i A-finalen!

Diannie/jag och Tim/Elin Aspnäs, båda e.Hellekis Timjan och båda det året ägda av fam.Aspnäs


April Charm e.Power Boy. Tog brons på Stora PonnyDerbyt 2006. Såldes direkt efter. En häftig ponny som påminde en del om Forsythia. Fick tyvärr somna in vinter/vår 2010 pga fång.


Sammanlagt 9 kvalade ponnyer och en storhäst till SM 2000-2006.
Felix, Sprite, Who's That Girl, Vernons Veuve Clicquot RNF 149, Amazing Dapple Grey, Absolut Curant, Diannie, April Charm och ...hm. samt Frida.

2007 deltog jag vid UngponnyChampionatet i dressyr med två 5-åringar e.Vermont(ee.Master) u.Dartmoor-ston, båda ägdes av fam.Börjesson. B-ponnyn Kiara och C-ponnyn Tiramisu. Kiara vann, 2:a kom Adrenalin (ett C-ponnysto e.Vermont även hon) och 3:a kom min favorit Tiramisu. Verdi (e.Vermont) vann i hoppningen. High score för Vermont det championatet!!



2009 var det dags igen - UngponnyChampionat med 5-åriga PeeWees Bo-Gi e.Veronas Bo-Gi. Blev en 2:a plats!


2010 åkte jag ännu en gång till UngponnyChampionatet med 2 ponnyer. Planen var från början att ha med PeeWee igen men tyvärr räckte inte tiden till för träning under året för alla hästarna och studierna. Så med mig till tävlingen fick jag min familjs egna Fix Victoria e.Vermont som vi köpte som föl från fam.Karlbom i Halland, samt hingsten Sir Lancelot - en spännande korsning mellan PRE (Bodeguero) och holländsk New Forest.
Lancelot vann och Vickan blev 4a, snålt i både mina o andras ögon. Lovar att hon tar igen det många gånger om i framtiden!


Ridsports reportage



Läckra Vickan <3 Äldre filmklipp (kan intyga att hon dessutom har utvecklats mkt sen dess!): http://www.youtube.com/watch?v=jZ2WRBaWMDw&list=UUsmgxS2dcjd-CWcdfkyfSDA&index=6&feature=plcp


Sålde Vickan sommaren 2011 till Ebba Widell i Stockholm.

Kan bar säga en sak - Jag älskar Vermonter!! Därför ser jag mkt fram emot Verdi-fölet som Smedhults Zvala e.Rolökke Swallow - Merrie Master väntar till våren (ser ni? Dessutom blir en en kombination mellan de två vanligaste hingstarna som brukar förekomma i stammarna på hästarna jag ridit - Master och Swallow!). Inte blir det heller precis mindre värt nu när Verdi tragiskt tagit borts pga skada.

Hm, detta var ett sammanställning i stora drag, jag lär antagligen komma på fler ponnyer allt eftersom.


Ponnyer igenom tiderna, del 1

Fick en önskan att gå igenom och visa bilder :)
Var ska man då börja? Från början kanske.
Inledningsvis hade vi en liten ponny som hette Patricia och därefter en holländsk shetlandsponny som hette Belinda (ingen klassisk shettis, för med henne gick det undan!)

Alla har vi en gång varit små...! Felix och jag. Tror jag är 10-11år? Familjen köpte honom hösten -97.


Ingick i Färs Härads lag! (Precis, det är jag som är den lille truddelutten ;).)


Mitt första SM 2000, 12år gammal, i Falun med Felix. Blev repris med SM 2001 i Susedalen också innan lillebror tog över honom.


Sen har vi haft flera ponnyer härimellan som jag inte har bilder på som jag har lärt mig mkt på på vägen.
Bla Beauty Dessie Bay och Coxes Lady C. Lady lärde mig att även om det gick fort som attans när man hoppade så fick man fortsätta driva - annars kunde det plötsligt bli stopp. Och det tänket sitter kvar även i dressyren!

Och nu börjar det dra igång...
Sprite, newforestponny -93 e.Rolökke Swallow - Skogs Max. Vi debuterade nationellt våren 2003, vann första FEI-klassen. Togs ut till NM i Finland där vi blev 7a, sen på SM tog vi silver samt guld på DM.


2004 blev det en 4:e-plats på NM, ett poäng från bronset! Brons på SM


2004 tävlade jag även nationellt på Who's That Girl aka "Girlie" f.-97, även kallad Gördis de sista åren i Norrland innan hon fick somna in 2011. Hon var ett welshsto som familjen köpte som föl och utbildade hela vägen själv.


Försommaren 2005 kom Amazing Dapple Grey, en dansk ridponny f.-89 som bla gått 2 EM i Danska landslaget men ett par år tidigare gått o lullat i skogen innan han såldes till en duktig familj som senare satte honom hos mig för att få honom i toppform igen. Kvalade direkt till nationellt o SM, under hösten plockade vi vinster och placeringar i FEI-klasser på över 70%, bla i Elit-serien i Skåne. Såldes sen under vintern.
En ponny som satte sig djupt i hjärtat




fortsättning följer imorgon!
Ska då även försöka hinna med en bettfråga samt bilder på nya tränset på Forsythia

Hela havet stormar

Vi kör på det roliga direkt - Dagens största glädjeämnen:
1. Haft ännu en otroligt rolig dag på praktiken!
2. Det är Alla Hjärtans dag = har bjudits på vaniljhjärtan vid 3 olika tillfällen idag, mums
3. Sist men INTE minst så lyckades vi sätta ettorna igen!! Som jag har nojat, funderat, vridit och vänt på hur jag skulle göra med byteshjälperna. Idag skulle vi köra till ridhuset och dagens mål var då att helt enkelt att sätta bytena genom att testa att gå tillbaka till våra gamla basic byteshjälper - som i det närmaste kan liknas med "hela havet stormar" med regelbundna svallvågor (alternativt den yvigaste varianten av Brink).

Tyvärr började det underkylda regnet falla över oss redan under eftermiddagen medans jag var på praktiken, så en körtur var utesluten när jag kom hem sent på eftermiddagen. Snön var överraskande nog inte så klabbig som jag förväntade på fältet, så vi drog en rövare - efter att ha jobbat en del i skritt fattade vi galopp på raksträcka, gjorde direkt en serie i vartannat, bröt av till skritt, vände tillbaka, fattade galopp och gjorde en serie i varje.

Det resulterade oavsett bytesstilen i en klockren serie på 4 byten, en stolt häst med konstant spetsade öron hela vägen igenom - "Jag kan, jag är fan bäst" (ja Forsythia har stor tilltro till sin brillians, en mkt bra egenskap och redskap för mig som ryttare att arbeta med i inlärningsprocesser!) och en lyckligt ryttare -"Yes äntligen! Vi klarade det igen!"
Därefter blev det forsatt arbete i skritt med skolor och klättring. Imorgon ska jag fösöka lägga in att träna korrekta halter och ryggningar mer igen så det inte faller bort bland alla andra roliga övningar.

Forsythias moder Frida njuter av solen med sin stora mage, kurandes på en fölunge e.Sir Donnerhall II
vintern 11-12

Mot ljusare tider

Efter en natt med 9½ timmes sömn så var man väl omladdad inför starten av sista veckan på vårdcentralen. Alldeles för lite tid kvar! Har ett par dagar på mig att klura ut vad man ska bjuda på för kakor på fredag som tack till den fantastiska personalen...

Dagens glädjeämne: Att man kunde komma hem o äta kvällsmat med familjen vid fem för att sedan gå ut och rida på fältet - och det var fortfarande ljust ute! Vid halv sju var det fortfarande ridbart tack vare den vita snön och stjärnklara himlen. Idag var snön inte längre klabbig vilket gjorde att vi idag kunde klätterträna även i trav o galopp. Red, som så ofta under de gångna 4 månaderna, på hackamore. Det samt det nygodkända hanging cheek-bettet är favoriter hos mig och Forsythia. Hööks är så skickliga att de har fotat bettet upp-o-ner och säljer det som Baucher-bett i sin katalog... Lyckligtvis är det rätt på deras hemsida ialf.

Har en annan blogg att rekommendera för övrigt! Det är min förre detta ponny Fix Victoria, en fantastiskt rörlig D-ponny med internationell potential, med sin skickliga lilla ryttare Ebba Widell som florerar på denna blogg. Följ deras väg mot toppen!
http://www.widelldressyr.blogg.se/

Ska snart stänga ner datorn för att sedan joina familjen i soffan framför TVn med lite skolarbete som ska läsas igenom för granskning. God kväll allesammans!

Snön föll - igen

Så föll det än mer snö idag. Snö tar jag gärna - i tillräcklig mängd så man kan pulsa i på fälten utan klabbig kramsnö (=styltor). Idag kom inte så mkt snö på fälten, men tillräckligt för att skapa förrädisk hal modd på vägarna i kombination med underkylt regn.

Till följd av vädret så blev det ingen körtur till ridhuset utan en skrittur på fältet då snön orsakade styltor. Blev till att klättra i backen och bygga muskler på den vägen. Däremot nöjde sig inte Forsythia med det - sen hon förstod hur man trampar och konstaterat hur mycket beröm man får efter varje gång - så bjuder hon gärna på att trampa när hon får möjlighet, likaså idag!
Glädjen hos ryttaren när man känner att man lyckats få en ny svår övning till ngt enkelt och kul för hästen!

Igår blev det trimning i ridhuset! Var planen idag med, men som sagt, snö... Mycket nöjd med passet, tränade bla på Int I-delar. Fick fånga upp lite extra i höger piruetten, sen satte vi den, galoppsaxens pusselbitar har fallit på plats och flyter lätt. Passagen kändes mkt bra, sån häftig känsla!
Behöver själv hitta ett sätt att rida bytesserien i varje bättre, har problem med att hitta rytmen, takten och att ge nästa hjälp vid rätt tillfälle. Vi hittade rytmen tidigare i höstas/vinstras, men jag har sen ett tag tillbaka tappat de... Men snart så sätter vi det igen!

Ser nu fram emot min sista praktikvecka på vårdcentralen och träningen, finns hela tiden nya delmål man vill uppnå!

Årsmöte

Igår var det praktik 8-16.30 som vanligt, hoppade runt på olika avdelninga roch hade allmänt roligt ^^.
Efter det var det till att ta sig snabbt hem för att rida en sväng med Forsythia ute på vidderna (ute på fälten här hemma på gården). Glad tös som inte drog sig för att bjuda på lite tramp <3!

Därefter blev det full rulle för att hinna till Årsmötet på Vollsjö Café kl.19, tacksamt nära ialf! Blev en mkt trevlig kväll med hästfolket i föreningen. Fick mottaga Danilos vandringspris samt ett pris till för det gångna tävlingsåret :).

Nu ska jag snart rulla upp till ridhuset och rida ett ordentligt pass med Forsythia. Hoppas där är fritt från hinder. Funderar på om man ska testa det nya rundsydda tränset jag köpt från Hööks i torsdags. Mkt fint, men rekommenderar att man köper det live och inte via nätet - vissa exemplar är väldrigt stötta i färgen och ruggade i sömmarna, riskerar att gå lätt i sönder. Nu kunde jag välja ut en som var riktigt fin (där hängde ett annat ex av tidigare beskrivna varianten).

Blir till att njuta av den härliga vädret - må vara molnigt, men det är vindstilla och ljummet på minussidan av termometern. Synd man inte hade kameran med sig hem. Ikväll blir det spittring till två olika fester, båda i Lund, så det löser sig! har en tredje i Malmö med, men den får man hoppa för denna gången :P, tyvärr.

R.I.P.

Sörjer idag att Greetings "Gregor" e.BH Romatic - Nocturne, uppfödd av samma familj som lade grunden för den gren av 36an som min familj har, har idag fått somna in. En mycket lovande ung valack som tränades av Sandra Sterntorp



Foton

Har gått ett antal dagar sedan jag provade att skriva mitt första inlägg här och introducera min nya blogg :). Nu efter att min skolarbete äntligen är klart och inlämnat får jag äntligen lite tid över till att spendera här inne igen!

Tidigare idag var jag väldigt exalterad då det ryktades om att Totilas var såld till en av Edward Gals sponsorer så att det magiska ekipaget äntligen skulle komma att återförenas igen. Men tyvärr var det bara ett rykte och inget mer... Glädjen fallerade snabbt.
Fick istället glädjas över en otroligt rolig dag på praktiken (praktiserar som sjuksköterska på vårdcentral, trivs som fisken i vattnet), att skolarbetet är inlämnat och senaste tenta o kurs är godkända! ^^


Här kommer lite bilder på mina hästar som jag berättade om i föregående inlägg

Forsythia och jag i finalen av 7-årsChampionatet 2010 i Flyinge





Frida (e.Tip Top - Maraton) våren 2009 när hon gick in i avelsboxen igen och betäcktes med Bocelli. Är nu dräktig med Sir Donnerhall II.




Fackellilja (Topaasch - Don Primero), dräktig med Sohn der Sonne, tillsammans med mormor Frida



Fjärilsviol (e.Connaisseur u.Frida ue. Tip Top)




Fjärilsviols unika fläck mellan ganascherna!



Flora Linnéa (e.Bellagio u.Fackellilja ue.Topaasch)



Fiorelli (f-10 e.Bocelli - Tip Top) Såld till Stockholm.



Och Smedhults Zvala (e.Rolökke Swallow - Merrie Master)



Imorgonkväll blir det en kort ridtur med Forsythia efter praktiken, sen Årsmöte med Färs Härads Ryttarförening (har fått veta att jag ska få pris!), sen blir det till att träffa vänner i Lund!

Ha en underbar helg allesammans!

Hej och välkommen!

Jag heter Mathilda Månsson och är 23 år (född -88)
Detta blir min första blogg, så ska bli spännande :)


Kan lite kort börja med mig själv (alltid roligare att prata om sin häst haha, men lite bakgrund om mig själv skadar nog inte). Jag har ridit sen jag föddes i princip, tävlat sen jag var 7 år på en mycket pigg shetlandsponny som kallades Belinda. Samma år sa jag mycket målmedvetet till mamma ”Mamma – jag ska aaaldrig rida dressyr”. Något jag har fått äta upp många gånger om sen dess!
Sammanlagt har jag kvalat 9 ponnyer och en storhäst(Forsythias mor Frida) till SM, ridit Nordiska mästerskapen 2003 och 2004 (7:a resp. 4:a, ett poäng från brons), tagit SM-silver och brons, DM-guld och silver, vunnit MsvA, 75,7% i FEI PonnyKür, vunnit UngponnyChampionatet 2005 2007 och 2010, 79% i LB samt 77% x2.

Tidigare tagit emot och utbildat ponnyer och storhästar, tyvärr tryter numera tiden då jag studerar till sjuksköterska vid Lunds Universitet, har ett år kvar. Extraknäcker som timanställd inom hemtjänsten.

Då till det roliga!
Forsythia är familjens egna uppfödning, f.-03 e.Don Primero – Tip Top – Maraton – Galant. Hon tillhörande den välkända grenen av stofamilj (36) med Bordighera (e.Maraton) som grund, där bla Tight Junction/ Tomahawk som nyligen vann och såldes för 7,8 miljoner kronor kommer ur. Savoia (Master – Maraton) utnämndes 2008 till Årets bästa avelssto, Synovia (D-Day – Master – Maraton) tävlade St George och tränade Grand Prix-rörelser innan hon återgick till avelsboxen, Stigma (helsyster till Tight Junction, e.Temptation – Sandro Hit – Master – Maraton) som vann fölchampionatet i Danmark samt tilldelats 54p i Sverige.

Forsythias mor Frida (Tip Top – Maraton, egen uppfödning) tävlade jag upp tom MsvA innan återgång till avelsboxen. Utöver Forsythia har hon lämnat Figharo (e.Saigon) som fick 49p som föl och såldes till Saigons ägare som hingstämne, 2010 fick hon Fiorelli (e.Bocelli) som sålts som tävlingsämne till Stockholm, samt 2011 föddes Fjärilsviol (e.Connaisseur) som har behållits som min kommande påläggskalv, på fölvisning fick hon 51p. Hon är nu dräktig med Sir Donnerhall II med beräknad fölning den 1 april. 2011 föddes även Forsythias första barnbarn, Flora Linnéa (e.Bellagio u.Fackellilja ue.Topaasch – Don Primero) som sålts till Malin Nilsson, beridare hos Patrik Kittel.

Jag har utbildat Forsythia hela vägen till dit vi är idag. På vägen har det bla blivit Gångartsdiplom på kvalitets, 77% två gånger i LB, många vinster och placeringar i LA, MsvB och MsvA, kvalat till 5-, 6 & 7-årsChampionaten och Falsterbo. Blev 8:a i Finalen av 7-årsChampionatet i St George (vi debuterade programmet på Championatet då hon skadades under sommaren och enbart varit igång drygt en månad före start).

Inför 2012 planerar vi debutera Intermediaire I samt träna vidare på Grand Prix-rörelserna. Efter senaste passet för min tränare började tom tränare och mamma diskutera om eventuell debut i de lättare Grand Prix-programmen för ryttare upp till 25 års ålder! Känns overkligt för min del då det har varit en dröm länge, men också vetskapen om att processen tar lång tid när både man själv och hästen ska lära sig samtidigt. Att vi därför skulle kunna snudda vid den nivån redan när Forsythia är 10 år efter flera skadeperioder + föl känns magiskt. Vi får se hur vi lyckas upprätthålla utvecklingstakten under året, men hoppas att det kan bli verklighet! Om inte annat så är glädjen stor bara över att vi idag är på den nivån att det faktiskt ser möjligt ut.

Ha det bra!
Kram

Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0
Design: sodressage.se