Artiklar i mängder

Känns som att man simmar runt i vetenskapliga artiklar i skolan tillsammans med min skrivarkompis till kandidatuppsatsen. Vi hittar allt mer struktur dock!

Satt igårkväll med på styrelsemöte till Färs Härad, måste säga att även om vi var en liten skara så var det mkt trevligt! Fick lite blodad tand ska erkännas. Nu händer det grejer, kan man bara få in fler medlemmar till föreningen så kan det komma bli ett riktigt uppsving! Hoppas kunna få ihopa ett div.1 storhästlag i dressyr bla. Tänka sig - i början av 2000-talet var vi mängder av tävlingsekipage i föreningen! Ex var vi 24 ponnyekipage i avdelningsridningstävlingarna, flertal har deltagit i SM m.m. Dags att kämpa för att återuppstå!

Igår blev det ingen ridning igen då vinden var för hård för att åka iväg och grannen var relativt givmild med sina plastpåsar och kartonger som kom flygande över våra ägor ^^... Så var inget alternativ att ge sig ut bland dom ;). Forsythia tackade nog inte nej till en vilodag till, mest jag som önskar träna mer :).
Idag däremot! Efter att ha suttit 8-16 i skolan så var man dock bra mör i hjärnkontoret och då Forsythia stått i 2 dagar så blev det ett lättare pass ute på fältet. Mkt skritt, lösgörande arbete i skritt, klättrade i backe. Efter ngt mer än en halvtimmes arbete blev det lite samlande galopparbete, en piruett i vardera varv som hon satte bara sådär utan tvekan <3, en serie i var tredje direkt efter ena piruetten. Som beröm får hon frikostigt med klappar samtidigt som hon fick göra det hon älskar - sträcka ut i full galopp över fältet och uppför backen!

Mätte förövrigt bebisarna idag. Fjärilsviol är drygt 150cm hög, 11 månader gammal! Hur stor har den madamen tänkt att bli? Linnéa är en halv månad äldre och 5 cm högre (hon förväntas bli betydligt större också!).

Nu blir det bingen nästa efter att ha läst igenom en sista artikel...
Natti natti!


En dag utan häst - vad gör man då?

Har idag kommit igång med kandidatuppsatsen ordentligt, känns bra! Suttit från kl.8 imorse till tio i fyra på eftermiddagen. Överraskande nog fortfarande pigg o på hugget. Har fått massagetid kl.19 här i Lund så Forsythia får sig en ledig dag då jag inte hinner åka både fram o tillbaka och rida innan dess tyvärr (vill rida!).

Och när man nu stod där, ensam i lägenheten efter skolan, med flera timmar framför sig utan något att göra! Ingen häst att pyssla om, ingen hund att busa med, inget katt att gosa om, inget stall att göra iordning. Vad gör folk som inte har varken hästar eller djur??

Eftersom man idag inte tillhörde ligan som har ro nog i kroppen för att bara slå sig ner på sin balkong och sola där (jag brukar föredra att få röra mer på mig, främst när jag inte fått möjlighet att träna) så blev det en cykeltur in till centrum till ett torg jag inte kan namnet på (bredvid Mårtenstorget och Botulfsplatsen) där jag köpte mig en gourmetglass (mums!) och avnjut den i solen tillsammans med så många andra studenter. 2 stora kulor var nästan lika mättande som en middag...
Sen till lägenheten för att laga mat för flera matlådor framöver, diska och samtidigt baka en saffranskaka på den sista saffranspåsen. Ganska nöjd med att jag lyckades med allting samtidigt ;). Medans jag äter ett litet kvällsmål blir det till att filura ihop detta lilla blogginlägg. Så fort kakan åkt ur ugnen ger jag mig av på cykeln upp om Norra Fäladen för att få en härlig massage :).

Ha en härlig kväll allesammans!




En glad måndag med hingstväljarvånda!

Man brukar säga att måndagar är den jobbigaste dagen i veckan, idag har dock inte varit en sådan för min del. Istället har det varit starten på en ny kurs - kandidatuppsatsen ska skrivas under de kommande 10 veckorna. Detta inleddes med en sovmorgon till halv 10 då första föreläsningen var först halv 11!

Efter en behaglig dag i skolan med flera goa vänner drog det hemåt för träning i solen. Först lösgörande arbete på banan innan vi trimmade övergångar, halter och ryggningar. Därefter tog vi med oss familjens 11 månader gamla schäfertik Kola och red ut på fälten och ner om sommarhagen - härligt! Hittade dessutom Fias rosa grimma som hon plockade av sig i höstas och inte hittats förrän nu. Hur den dock har tagit sig från stora fältet och in i sommarhagen är en olöst gåta. Att den utöver det inte låg på den platsen när jag red där förbi igår är en lika stor fråga... Spännande värre!

Tiden då vi trodde vi bestämt oss för vilka hingstar vi skulle ta till våra ston blev kort. Det såg då ut till att bli Dalwhinnie till Lilja och Bordeaux till Frida.
Nu har dock fler tillkommit. Fick höra om en uppfödare som har ett sto e.Topaasch - Donnerhall som fått ett föl e.Floricello, detta föl ska tydligen vara fantastiskt fint och det bästa stoet fått. Med tanke på att Liljas stam är likande (Topaasch - Don Primero) så blir man såklart väldigt nyfiken om blodskombinationen kanske kan tänkas vara något utav en golden cross? (den som man alltid letar efter likt en blodhund). D's fördel är att han är långlinjerad, sviktiga gång och stamtavla. F's fördel är de luftiga rörliga gångarterna, stam och ridbarhet. Och fölet med samma stamkombo som blivit så bra. Med tanke på Liljas gång och exteriör så borde fölet med F bli kortlinjerat, högställt och ha mkt luftiga gångarter med höga knän och mkt väl undervinklade bakben! Tanken med D är däremot att försöka få lite längre linjer för en mjuk rörlig rygg samt bevara svikten i rörelserna. Tror mycket på båda kombinationerna...!

Under Flyinges hingsvisning fastnade vi ordentligt för Bordeaux (United - Gribaldi - Donnerhall). Innan dess pratade vi även mkt om Floricello. Redan tidigare småkikade vi åt Wynton, en svart hingst e.Jazz - Matador II - Rubinstein, med stora tävlingsframgångar och som många tror på kommer kunna prestera på Grand Prix-nivå. Tidigare stod han enbart på fryst och därför övervägde vi honom inte närmare, men nu finns han även tillgänglig på färsk, därav det uppkomna intresset. Så nu står vi och velar mellan de två.

B har en fantastisk stamtavla, även med det åtråvärda Donnerhallblodet också som vi försöker eftersträva att få med. Har har mkt bra rörelser med gung i kroppen, härligt rund överlinje, markant uppförsbacke och talang för samling.
W har även han en mkt stark prestationsstam, lätthet för samling, ngt bogfriare än B, visat prov på läcker passage och presterat med toppenresultat. En hake är priset, där språnget är den dyra femsiffiga summan, och konstaterade dräktighet den lägre fyrsiffriga summan. Tur Frida inte fölar imorgon för det känns som att man kommer behöva lite tid!

Frida står stiltje - ingen förändring som tyder på att deadlinen för fölningen närmar sig med stormsteg. Däremot har mkt hänt med travaren, inte mkt juver men markant uppluckrad i korset. Kan komma snart! Även Svalan har gjort progress, om inte Frida kommer igång så kanske Svalan hinner föla före.

Den efterlängtade Föltiden är nära!!

Glädje x flera!

Helgen inleddes i fredagskväll med årets andra tävling - en nationell St George i Åstorp. I ett starkt startfält med flertal ekipage från både Danmark och Norge. Målet med starten var att fixa ett kval över 62% till debuten i Intermediaire I, ha kul samt göra en så bra ritt som möjligt. Start kl.20:30.

Och kul hade vi! Mkt nöjd med min tös! Och resultatet blev mkt bättre än förväntat med tanke på konkurrensen - 66,316% och en fjärdeplacering med enbart några ynka poäng upp till 3an! Och inte mkt mer till 2an :). Ena domaren höll mig som sin etta! Låg dessutom 2a länge, glädje bara det!
Sista ekipaget startade 22:48, prisutdelningen kl.23. Hemma strax innan kl.01 ^^.
Kan dock bara tacka o buga för tävlingsarrangören som la in en extra St George så att alla anmälda fick starta!! Starkt jobbat!

Känns underbart att känna hur mkt starkare hon har blivit under vintern, hur rörelserna sitter så mkt bättre. Märks av även under framridningen. För framridningen har jag ett upplägg med att jag sitter upp 45 min innan start, skrittar 5 min på lång tygel, sen 5 min på kort tygel. Därefter lösgörande arbete och genomtrimning fram till start. Inför årets två starter har jag även kommit till att skritta ett par minuter innan start.
I fredags taggade hon dessutom om ordentligt efter ritten medans vi promenerade av henne ^^.


Resten av helgen har spenderats på gården i Vollsjö med familjen, hästarna och hunden. Lördagen innebar vila för Forsythia, spenderade tiden med familjen och att pyssla med olika saker. Under söndagen blev det en härligt lång uteritt i solskenet, inga krav utan bara njöt av lång skrittur för att sedan sträcka ut i full galopp längs den långa banvallen. Efter middagen tillbringades tiden hos farmor i Köpingebro för att fira hennes födelsedag.
Nog de lugnaste dagarna på mkt länge kändes det som, skön avkoppling :).

Imorgon blir det kursintro - och skolan börjar först 10:30 - Lyxig sovmorgon! :)

Sammanslaget - många glädjeämnen denna helgen!

Ute på ridtur


Tog sedan med oss Kola ner till sommarhagen


Efter ritten blev det avryktning ute i solskenet


Glad nakenfis! <3

Årsdebut! Och bilder från Flyinge PS & Partner Hingstshow

Igår årsdebuterade jag och Forsythia i Hässleholm. Är väldigt nöjd med ritten - Forsythia var peppad och himla fin, kändes så mycket starkare i kroppen sedan vår senaste start i höstas!
Tyvärr taktmiss i båda travökningarna - ena pga att jag drev på två steg innan jag rätat ut henne fullständigt och den andra pga att jag gjorde en liten förändring i drivhjälpen för att få lite till stuns.
Skolorna kändes stabilare än nånsin, slutorna som vi jobbat så mkt på flöt på så fint utan problem. Fick bla 7,5 på öppna och 8or på halvvolterna.
Samlade skritten har det hänt en hel del med sedan vi kommit igång ordentligt med trampträningen, kortare och aktivare. Fick 8 på ökade skritten!
Ökade galoppen kändes härligt i uppförsbacke! Och piruetterna är jag riktigt nöjd med, särskilt den vänstra hade jag rikigt bra känsla i! Vi är dock starkare i helpiruetter, så ser fram emot vår Internediaire I debut i maj!


Resulterade i nytt personbästa på 67,948% och en 4e plats!!







I lördagskväll var jag med mamma och två vänner på Flyinges hingstvisning av PS och partners hingstar. Många fina hingstar, föll bla för fantastiska Bordeaux och otroligt rörliga Skovens Rafael! Fick se Sir Donnerhall som det pratats så mkt om i flera år tillbaka - får säga att hans helbror Sir Donnerhall II som vi fick hit förra året är markant bättre än sin äldre bror! Tailormades Attention var en mkt trevlig bekantskap som växte under ritten.
Mkt bra upplägg, fräsht och roligt att se!

Shooting Star



Tailormades Attention




Surprice. Svår, stark hals, orolig mun, bogfria höga knärörelser, inte så mkt bakben.





Belamour. Hade tappat massor med muskler. Varför? Varit skadad? Såg annars glad ut! Mkt spetsade öron och har kommit högre upp i formen.




Otroligt fina Bordeaux! Väldigt lätt för både samling, byten och sidvärtes med 3 mkt bra gångarter. 5 år men visade redan klockrena luftiga byten, början till arbetspiruetter med bra galoppkvalité och hur lätt han har för passage!







Metall



San Amour




Skovens Rafael imponerade mycket!!





Sir Donnerhall




De Noir, mkt söt




Blandad kompott

Tiden rusar iväg och har inte hunnit uppdatera mig här på ett antal dagar nu tyvärr! Praktiken i Lund i kombination med ridningen i Vollsjö (inkl kollektiv + bilpendling därimellan) kräver mkt, samt att man har ett arbete hängandes över sig som ska in i dagarna.... Lätt panik över den ska erkännas ^^.

Igår efter praktiken mötte jag upp Vanessa på stan och drog till Ticket - och bokade biljetter för charterresa till Egypten den 25 juni!!! :D Längtar!! Vet dock inte ritkigt hur jag ska överleva en hel vecka utan Forsythia och träningen... ^^ Beroende? Nääädå..... ;)

Dessutom var det tacksittning igår efter att man var med och frivilligt jobbade på Helsingkrona nation för en månad sen. Var himla roligt! Temat var MIlitary-style, och var mkt nöjd med min utklädnad :). Jag har aldrig druckit i ngn större mängd (smuttar bara) - ett faktum som lätt triggar folk till att försöka få mig full. Likaså gällde igår. Så numera är jag officiellt nykterist så man slipper sånt, sprit är så illasmakande nog :P.


Forsythia har gått riktigt bra den gångna veckan! Fantastiskt nöjd med piruetterna. Trampet rör på sig i rätt riktning, nu förstår hon var gång jag ber henne om det, sen ska vi höja kvalité på det allteftersom, men vi får till ett par riktigt bra steg då och då! Travslutorna har vi fått jobba på, och det börjar släppa nu, takt och tvärning pusslas ihop. Har ridit med hackamore för att spara på munnen inför söndagens årsdebut i Hässleholm. Ska bli kul! Sen ser det ut som att vi kanske kommer till start nästa helg i Åstorp! Vi låg på reservplats 13 ifrån början, nu är vi nere på förste-reserv! Håll tummarna för att vi får komma till start på fredagen! Därefter är nästa tävling inte förrän i slutet av april hos hemmaföreningen Färs Härads RF.

Fölen växer så det knakar, ska se om man inte kan passa på och mäta dom i dagarna.

Men först är det Hingstvisning på Flyinge ikväll! Får se om man hittar några nya underverk att överväga till stona, annars så ser det för tillfället ut till att kunna bli Dalwhinnie till Fackellilja och Floricello alt Zaladin till Frida.

Nu blir det djupdyk i arbetet! Ha en härlig helg allihopa!


ASVHs artikel om stofamilj 36!

Här kommer den då äntligen!
Texten blev mkt mindre än önskat, men kanske några kan läsa? Annars kommer här en hint ialf om hur artikeln ser ut :). Hoppas kunna jobba vidare på att kunna visa den bättre och större.
Har inte lyckats lägga upp den som PDF ännu som jag önskat.





Ingen vanlig ponny

Nu blev det lite stressigt med mycket som ska göras, men har lovat att skriva så då klämmer jag in det innan det blir filmkväll med vänner :)!

Hingsfunderingar då!
I dagsläget efter bruks lutar det mest åt Dalwhinnie till Lilja och Floricello, Bordeaux eller L'Espoir till Frida.
Dalwhinnie med sin starka stam, lite längre runda överlinje och arbetsvilja ligger därför gott till.
Floricello med sin stam, bogfria rörelser, arbetsvilja m.m. blev vi snabbt förtjusta i då han har mkt av det vi önskar hos avkomman.
Lite kort o sammanfattat :)


Ebba Widell är en underbar 14-årig tös hemmahörandes i Stockholm. Hon köpte sommaren 2011 Fix Victoria (Vermont - Juno Rory) av mig och det har bara fortsatt utvecklas i rätt riktning. Hon tränar bla för Lussan Nathorst och Gunilla Petersson med mkt goda vitsord.
Komiskt nog så är Vickan döpt efter just kronprissan, och nu bor hon på Drottningholm. Vad är oddsen?
För min egen del ser jag internationell potential i ekipaget, och det är jag inte ensam om att ha uttryckt. Men först ska de ha god tid på sig att träna och helt enkelt ha kul på sin resas gång oavsett riktning! Håller alla tummar och tår för glädje och framgång :)
Ni kan följa henne på widelldressyr.blogg.se

Ingen vanlig ponny


En extra bild med mig på ryggen

Lyckorus

Har idag ridit för tränare och fokuserat på programdelar samt bytesserier ner i varje, passage och piaff. Fick aha-upplevelse då vi gjorde ännu ett steg än mer samlad passage idag med fantastisk ridkänsla <3! Kändes så lätt och samtidigt mäktigt! Kan bara glädjas över Forsythias lätthet för denna rörelse som ligger så naturligt för henne. Bytesserien i varje sattes utan problem, fick även en aha-upplevelsen där då jag kände att jag mitt i rörelsen kunde få henne att gå från korta rena byten till att länga ut helt enkelt med hjälp av en viss ändring av sitsen, räta upp sig ngt mer och driva på ngt mer med sätet framåt, samtidigt som jag fortsätter med byteshjälperna.
Piaffen fick vi till riktigt bra ett antal steg :D, så spännande att lära sig tillsammans. Kan komma bli många misstag på vägen medans vi båda testar oss fram :), men det är så man lär sig! Har bra folk omkring oss att ta hjälp av - det är guld värt!

Imorgon kommer jag skriva lite om den mkt talangfulla Ebba Widell som jag sålt min D-ponny Fix Victoria e.Vermont - Juno Rory till i somras. Dessutom planerar jag visa bilder på framför allt Sir Donnerhall II från Bruksprovet när han dansade sig till gåshud och applåder från hela publiken! Min kamera med nya objektivet var med och förevigade tillfället! Behöver man säga att man ser fram emot fölet vi väntar om en månad efter honom?? Utöver det blir det lite hingstfunderingar till Frida och Lilja - blivit ändringar sen bruks.

Och så har ASVH skrivit en artikel om stofamilj 36 med inriktning på våran välrenommerade Bordighera-grenen! Hoppas kunna få upp den här på bloggen för att visa!

Familjens avelsstolthet, Frida e. Tip Top u.Bordighera ue.Maraton - Galant

RSS 2.0
Design: sodressage.se