Välplanerad dag

En noga planerad dag idag! Mycket som ska hinnas med :). Forsythia får vila idag, är hon väl värd efter flera krävande pass i rad. Får blir stubbfältet imorgon istället efter att man varit på Flyinge och tittat på SM! Idag blir det bla Lunds Humorfestival x2, träffa vänner och utgång. Därefter vidare till Flyinge imorgon och möta upp Malin Johansson för att åtnjuta spektaklet tillsammans ^^!

Hoppas gårddagens recept kan komma till glädje, de är farligt smarriga!

Har varit och gosat med åringarna och konstaterat att de inte har vuxit så hemskt mkt på höjden i sommar, ligger drygt runt 155 bägge två, Linnéa något högre än Fia. De har istället utvecklats i kroppen iövrigt, Fia ex syns att hon blivit allt snyggare ihopsatt under sommarens gång. Längtar - nu är det bara lite drygt ett år kvar tills det är dags för inridning av dom! :D Ska bli så spännande!

Fler som ska till Flyinge gissar jag? :) Ses kanske!

Recept

Har glömt hur behagligt avkopplande det är att åka buss! Kommer av sig lite sommartid när man lättare tar till bilen.
Fick både lämnat fotorullen på framkallning, lånat böcker som planerat och bjudit 2 vänner på nybakta goda bullar :).
Här kommer recepten på dom som efterfrågades!

Vaniljbullar (16st)
50g jäst
3dl mjölk
150g smör
2tsk stötta kardemummakärnor (alt bara kardemumma)
1½dl strösocker
½tsk salt
1 ägg
11dl vetemjöl
Ugn: 225C

Vaniljkräm:
3dl vaniljkräm (3dl mjölk och 1dl+1msk snabb vaniljsåspulver)
Garnera med:
Smält smör
Strösocker

Gör så här:
1.Smula ner jästen i en skål. Värm mjölken till 37C och häll över jästen. Rör om tills jästen är upplöst.
2.Tillsätt rumsvarmt smör i klickar, kardemumma, socker, salt, ägg och det mesta av mjölet. Arbeta degen väl tills den släpper skålens kant. Låt jäsa övertäckt i 40 min.
3. Vispa ihop vaniljkrämen enligt förpackningens anvisningar.
4. Ta upp degen på mjölat bakbord och rullar ut den till en längd. Dela den i 16 bitar och rulla var bit till en bulle. Lägg dom på en plåt med bakplåtspapper och platta till dom lätt. Låt jäsa övertäcka i 30 min.
5.Lägg vaniljkrämen i en spritspåse och tryck in spetsen mitt i bullen. Spritsa kräm i varje bulle.
Grädda bullarna därefter mitt i ugnen i 8 min.
Vid servering penslas bullarna med smält smör och doppas i socker.


Chokladgifflar (24st)
50g jäst
2½dl mjölk
200g smör
1dl strösocker
1tsk bakpulver
½tsk salt
1 ägg
11dl vetemjöl
Ugn: 225C

Fyllning:
75g mörk choklad
75g smör
½dl socker
Pensling:
Ägg
Garnering:
20g mörk choklad
 
Gör så här:
1.Smula ner jästen i en skål. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken, värm upp till 37C. Häll det därefter över jästen och rör om tills jästen löst upp.
2.Tillsätt socker, ägg, bakpulver, salt och det mesta va mjölet. Arbeta degen väl tills den släpper skålens kanter. Låt jäsa övertäckt i 40 min.
3. Fyllning: Hacka chokladen fint och rör ihop med rumsvarmt smör och socker.
4.Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i 3 delar. Kavla ut varje bit till en rundel som är ca 35cm. Dela var rundel i 8 snibbar. Lägg en klick fyllning på den breda delen och rulla ihop till en giffel.
5. Lägg på en plåt med bakplåtspapper med skarven på gifflarna neråt. Låt jäsa övertäckta i 30min.
Pensla med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen i 8-10min.
Låt svalna och garnera med smält choklad.

On my way

Jodå, det löste sig med buss, hann med en "snabb-buss" (5an Sjöbo - Lund), så är snart inne så man kan lämna kameran för framkallning och träffa vänner! Hoppas vädret fortsätter håller sig så här pass fint som det är just nu :). Skönt att slippa oroa sig för Forsythia hemma i hagen.

Längtar redan till morgondagens pass, kan man hoppas på ännu en sväng på stubbfältet medans det fortfarande står kvar? Innan balarna förs bort och fältet plöjs ner :). Hade varit riktigt nice. Sen kommer det bli allt mer pass på banan när hösten o vintern närmar sig, lika bra att passa på!

Flyt!

Hade riktig tur med vädret - fick ridit på stubbfältet i solsken i lite drygt en halvtimme mellan 2 åskoväder. Forsythia var riktigt fin, något vinglig i de första serierna, men sen fick vi ihop det och sista ettorna kändes grymt bra! Vi båda två var lika glada över att få sträcka ut över det stooora fältet.
Sen blev det till att skynda sig lite hem, för då hade vi nästa åskoväder i ryggen.
Och jäklar vad det brakade loss! Blixt på blixt, och det rakt över gården. Tack o lov hade jag hunnit göra allt klart och gått in i huset, men min plan att fånga 11-bussen var att glömma, gick inte att duscha osv. Får bli nästa buss!

Nu har det börjat lugna sig, hoppas det fortsätter så så att jag vågar släppa ut Forsythia utan att oroa ihjäl mig.

Vilken start!

Hade planerat gå upp tidigt idag för att hinna rida innan ovädret hunnit dra in alltför mkt, men vaknade istället imorse av åskan som mullrade utanför fönstret...
Jaha ja, blir bara till att vänta ut det då. Tur man har sin lilla bärbara laptop och mobila bredband ;).
När vädret lättar lite blir det en tur ut på stubbfält för lite busridning och bytesserie-träning :)
Se ya!

En sån vacker dag

Njuter av min sista "semestervecka" innan skolan drar igång på måndag. Denna dag avnjöts i det strålande, varma vädret med ett härligt pass på Forsythia ute på fältet före lunch efter en skön sovmorgon. Blev fortsatt övning från gårddagens träningspass för Charlotte Haid-Bondergaard, då vi jobbade på Grand Prix-saxen, piaffen och passagen. Saxen fortsatte att utvecklas, hon var hela tiden villig att bjuda på tramp (dock ej helt lätt att känna exakt hur kvalitativ den är, krävs ett par ögon till på marken, men det går på rätt håll). Dock var hon ngt trött i kroppen när vi kom till passagen, inte omöjligt lite träningsvärk - inte konstigt efter vilket grymt pass hon bjöd på igår med spänstig passage, aktiv piaff och många saxar.
 
Imorgon blir det till att rida ut en tur och leka på stubbfält, förhoppningsvis håller vädret sig någorlunda :). Sen blir det tur till Lund för lån av böcker, lämna in fotorullen och träffa vänner.
 
Dagen har förövrigt avnjutits till största del utomhus med hästarna och familjens schäfer Kola. Fika på gräsmattan och solande. Likaså kvällsmaten intogs utomhus ihop med familjen ;).
Dessutom blev det bakning - äntligen! Planerats i många dagar men inte hunnits med. Men idag hann jag med både vaniljbullar och chokladgifflar. Mums!
Blev lite tokigt på slutet bara när jag skulle smälta lite choklad för att slingra över gifflarna, minns ngn sagt att man kan smälta i mikron. Testade - gick åt helvete ^^. Fick testat brandlarmet ialf - det var bra tjut i den! Sen lyckas man tabba sig en massa - spiller på golv o trappa, slår tå i tröskel, bränner fingret m.m. Ja ni vet hur det är, när man väl börjat så... Tog det lugnt ett  tag o diskade i lugn o ro innan jag gav mig på att sätta in en ny plåt med bullar i ugnen - slår vad om att jag annars hade lyckats tabba dom med medans man fortfarande är i det modet ;). Men det gick bra!
 
 
Suttit och reflekterat över det här med ridbarhet efter att ha sett en hel del på tävlingsframridningar, träningspass m.m. Konstaterat hur otroligt schysst Forsythia är som ställer upp på alla mina tokigheter (hon måste ju undra många gånger vad det är jag håller på med när vi båda ska lära oss något nytt! Inte nog med att jag ska få grepp om hur man gör standardmässigt - sen ska jag anpassa det efter henne så att även hon kan få förstå åt vilket håll vägen leder!). Säger väl lite att hon både har haft föl, att jag har noll erfarenhet av GP och likväl diskuteras det ev debut i de lättaste GP-klasserna när hon enbart är 10 år gammal!
Kan jag säga annat än hur otroligt tacksam jag är för att ha denna tålmodiga tös som alltid ställer upp för mig oavsett vad?! Ord räcker inte till för att beskriva hur mycket hon betyder för mig <3

Än mer nöjd med hingstvalen!

Idag tog Sir Donnerhall II Brons på Unghäst-VM bland 6-åringarna!! Känns jättekul att kunna stå med en vacker avkomma till honom ute i hagen, med förhoppningen att han en dag ska kunna gå i sin faders hovspår på tävlingsbanan :).
 
Likaså visade Tabasco med Anna Svanberg framfötterna i finalen - slutade på en otroligt fin 5placering! Extra roligt då han är en av de få e.Topaasch, liksom vårat sto Fackellilja! 

Dag 2, lördagen i Laholm

Nu har det varit mycket den senaste tiden med jobb, flytt och flyttstädning, hinna träffa vänner m.m. :) Därav har tyvärr bloggen hamnat lite ikläm med uppföljningen. But here we go!
 
Löradgen gick man upp strax innan 7 - och möttes av ett enormt mörkt molnområde som täckte hela södra horisonten. Utifrån gårdagens väderleksprognos gissade man snabbt att det var det utlovade åsk- och rikliga regn-ovädret som låg där på lut. Blev till att skynda ut med Forsythia ihop Malin och Chanine och ta vår planerade morgonpromenad. En lång sådan på hela 40 min, bra start på dagen :).
 
Det utlovade ovädret höll sig mirakulöst borta hela dagen! Det som skulle börja halv 8 började inte ge sig till känna förrän sista prisutdelningen var avslutad vid 18-19-tiden!
Så det blev en trevlig dag att titta på vänner och andra inspirerande ekipage, bla en fantastisk häst från Danmark e.Don Romantic - Schwadroneur. Väldigt vacker och rörlig med stor utsträlning.
 
Det blåste dock en del, snurrare upp en hel del grus så allt blev väldigt grusigt och dammigt :P.
Själva lyckades vi på en helt okej ritt knipa en 6e placering, trots domaren som av någon anledning inte gillade oss drog ner ordentligt - gav 62% i jämförelse mot andra domaren som gav 69%. Liiiite skillnad? Viss frustration får medges.
 
Kvällen avslutades med ryttarfest i klubbhuset, gott med grillat! Himlen öppnade sig med rikliga mängder regn och man var tacksam för att man hade plats på vandrarhem den natten ;).

RSS 2.0
Design: sodressage.se